Consorci de Gallecs

Sabies que… Gallecs forma part de la xarxa Europarc i de la xarxa de custòdia del territori?

El Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs és l’òrgan gestor del territori. Es va constituir el 2006 i està integrat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Institut Català del Sòl de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de: Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Montcada i Reixac, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

La finalitat del Consorci és protegir i millorar els valors ecològics, paisatgístics, agrícoles, forestals i productius d’aquest espai protegit.

  • Regularitzar els habitatges, usos i activitats, publiques i privades que es desenvolupen a l’espai rural de Gallecs. ( Pla Especial i Pla de Gestió Patrimonial)
  • Establir en tot el sòl agrari de l’espai un model de gestió agrícola econòmicament i socialment viable respectuós amb el medi ambient mitjançant l’agricultura ecològica, que fomenti la qualitat dels aliments i el comerç de proximitat, la incorporació de joves agricultors per garantir el relleu generacional, que contribueixi a la mitigació del canvi climàtic, i que fomenti l’associacionisme agrari.
  • Afavorir i potenciar la biodiversitat del territori d’acord amb la seva condició d’Espai d’interès Natural (EIN)
  • Aconseguir un espai de qualitat integrat en el territori on l’ús públic es desenvolupi en harmonia amb el medi natural.
  • Dinamitzar i fomentar les activitats socials i culturals del territori.
  • Donar a conèixer el patrimoni natural, agrícola i cultural de Gallecs.
  • Dotar l’espai de l’infraestructura necessària pel seu desenvolupament.
  • Mantenir i fomentar la presència de l’Espai rural de Gallecs en les xarxes associatives a nivell estatal i europeu en relació als espais protegits, periurbans, agraris i naturals.

Per tal de conèixer el Parc de primera mà, pots realitzar l’Itinerari del parc passant per les 10 finestres i els punts d’Interès on descobrireu cada un dels àmbits d’actuació d’aquest Espai d’Interès Natural.

  1. L’ESPAI D’INTERÈS NATURAL DE GALLECS
  2. El CONSORCI DE GALLECS
  3. L’HORTA ECOLÒGICA I LA BIODIVERSTITAT CULTIVADA
  4. L’AGRICULTURA ECOLÒGICA I ELS BLATS ANTICS
  5. ELS BOSCOS I LA FLORA DE GALLECS
  6. EL LLEURE I L’EDUCACIÓ ECOSOCIAL
  7. L’AVIFAUNA I EL PAISATGE AGROFORESTAL
  8. LA INNOVACIÓ I LA RECERCA
  9. EL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC
  10. ELS MOLINS DE VENT DE GALLLECS