Carbassa violí (Cucurbita)
Carbassa
Carbassa violí
Les primeres referències es localitzen al butlletí agrícola la Pagesia (Terrassa, 1919). A partir de 1930, també, es troben referències d'aquesta varietat a diversos catàlegs de cases de llavors (Nonell, 1930). Carbassa de color groc, de textura llisa i amb un lleuger acostellat. Allargada amb una part final més ampla 'espai de les llavors-. Generalment, no supera els 50 cm de longitud per 20 cm de diàmetre. El pes escil·la entre 2 i 3 kg.
Es sembren directament al terreny a mitjans d'abril o primers de maig. Alguns hortolans feien clots i els omplien de matèria orgànica per fer desenvolupar millor les carbasseres. La temporada de consum és de Setembre a Març.
La carbassa conté un 90% d'aigua, molt poques calorie si hidrats de carboni i molta fibra. Conté moltes vitamines A i C, i quantitats elevades de vitamines E, B1, B2, B3 i B6. És rica en potassi, calci, magnesi, ferro, cobalt, bor i zinc. També conté folats, betacarotens 'responsables del seu color taronja' i diversos àcids, com el linoleic, l'aspàrtic, l'oleic i el palmític i alguns aminoàcids.