Fava aigua dolça (Vicia faba L.)
Fava
Fava aigua dolça
Ja citada l'any 1881 com a fava sevillana. Procedeix del poble d'Aguadulce, de l'esmentada província. Des de llavors, apareix referenciada a tots els textos consultats. Planta anual, de tija única, erecta, robusta, frondosa i glabra. D'una alçada entre 100 i 120 cm. Fulles alternes, pinnades, amb un folíol sobre un llarg pecíol. Acostumen a fer 8 cm de longitud per 4 cm d'amplada. Llavor marró clar de mida gran (2,5cm de longitud).
Existeixen dues dates de sembra, una al novembre i l'altra per gener. Normalment, s'acostumava a sembrar quan la terra era freda, especialment, cap al gener. De cicle més llarg que d'altres varietats i molt més resistent a la maduració precoç del gra. S'acostuma a collir entre abril i maig.
Les faves destaquen en carbohidrats complexes, proteïnes, fibra, vitamines del grup B (principalment B1, B2, B3 i B9) i minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi i el zinc. Gràcies a l'elevat contingut en fibra, col·laboren en la regulació del trànsit intestinal. A més, posseeixen unes substàncies antioxidants què protegeixen les cèl·lules dels atacs dels radicals lliures.