Mongeta or i plata
Mongeta
Mongeta or i plata
Aques ta mongeta és, juntament amb la mongeta del ganxet, la més comuna del Vallès. És una varietat de mata alta. La llavor és blanca, circular, el·líptica, amb colors secundaris marró i taques negres. És una varietat apta per menjar seca, però també tendra. És coneguda amb diferents noms segons la zona on es conrea: genoll de crist ( Vallès central), calveta ( riera de Caldes), del quaranta ( Montseny), Sant Iscle ( Montnegre), de Monistral ( Moianès).
La sembra de la mongeta es fa abans de la segona quinzena de Juliol, i es recullen al Novembre
Té un alt contingut en fibres solubles, fet que millora el trànsit intestinal, combat el càncer de còlon i el de recte, ajuda a rebaixar el colesterol i afavoreix la sacietat. Molt bona per a les persones diabètiques, ja que redueix la velociat d'absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present a la sang. Conté principalment hidrats de carboni.