Mongeta or i plata (Phaseolus vulgaris L.)

PRESENTACIÓ

ORÍGENS

PRODUCTES

CONTACTE

NOM

Mongeta or i plata

NOM COMÙ

Mongeta

NOM DE LA VARIETAT

Mongeta or i plata

DESCRIPCIÓ

Aques ta mongeta és, juntament amb la mongeta del ganxet, la més comuna del Vallès. És una varietat de mata alta. La llavor és blanca, circular, el·líptica, amb colors secundaris marró i taques negres. És una varietat apta per menjar seca, però també tendra. És coneguda amb diferents noms segons la zona on es conrea: genoll de crist ( Vallès central), calveta ( riera de Caldes), del quaranta ( Montseny), Sant Iscle ( Montnegre), de Monistral ( Moianès).

HÀBITAT

CICLE DE CULTIU

La sembra de la mongeta es fa abans de la segona quinzena de Juliol, i es recullen al Novembre

BENEFICIS PER LA SALUT

Té un alt contingut en fibres solubles, fet que millora el trànsit intestinal, combat el càncer de còlon i el de recte, ajuda a rebaixar el colesterol i afavoreix la sacietat. Molt bona per a les persones diabètiques, ja que redueix la velociat d'absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present a la sang. Conté principalment hidrats de carboni.

TRETS DE LA BIOLOGIA

ON VEURE’L

FITXA TÈCNICA