Col de paperina o de Pascua (Brassica oleracea L. vars. capitata)
Col
Col de paperina o de Pascua
Des del segle XV fins a 1881, apareix referenciada a la documentació escrita com a col de Pascua. A partir d'aquesta data, com a col de Pascua o paperina. Supera el 100cm d'altura un cop formada. Fulles de color verd-blau, ovades i amb un nervi central extremadament gruixut. El cabdell és entre coniforme i piriforme, arribant a una longitud de 30 cm.
S'indica la sembra tardana, cap a finals de setembre, octubre. Per transplantar al novembre desembre i per collir-la, gràcies a la seva especial resistència a l'espigat, per Pascua.
La col és una verdura rodona que conté molt nutrients essencials per al nostre organisme. D'entrada, és rica en alanina, que intervé en la producció d'anticossos; arginina, que repara els teixits i construeix el múscul; vitamina C 'més que les taronges'; cistina, que estimula el funcionament hormonal; i àcid fòlic, essencial per al desenvolupament del fetus.