Col de pell de galàpet (Brassica oleracea L. Vars.capitata)
Col
Col de pell de galàpet
No s'ha localitzat cap referència relativa a la col de pell de galàpet a la documentació històrica. Cal indicar que per la morfologia, podria tractar-se d'una col de Milà, arrissada, adaptada al clima de la Catalunya interior. De forma ovalada de color verd fosc. És extremadament berrugosa 'd'aquí el símil amb la pell de gripau-. El marge és molt dentat. Les fulles tenen un nervi central potent però intensament ramificat. Les fulles, no superen els 25cm de longitud.
S'indica la sembra entre juliol i agost per transplantar entre agost i setembre. De cicle llarg per collir-la a partir de desembre. Resistent al fred.
La col és una verdura rodona que conté molt nutrients essencials per al nostre organisme. D'entrada, és rica en alanina, que intervé en la producció d'anticossos; arginina, que repara els teixits i construeix el múscul; vitamina C ; cistina, que estimula el funcionament hormonal; i àcid fòlic, que és essencial per al desenvolupament del fetus.