Pèsol floreta (Pisum sativum L.)
Pèsol
Pèsol floreta
És una varietat molt emprada al Maresme. Planta herbàcia que pot superar els 1,20 m d'alçada. Fulles de color verd clar. Cada fulla té 8 folíols amb els seus corresponents circells a la punta. Llavor de color marró clar tirant a verd. Poden arribar als 5 mm de diàmetre.
Tradicionalment, es planten a la primera setmana de febrer per collir-los entre la segona quinzena de maig i la primera de juny.
El pèsol és un llegum però, des del punt de vista nutricional, s'assembla més a les verdures perquè la seva proporció de proteïnes és menor que en la resta de llegums. Contenen hidrats de carboni i fibra, soluble que afavoreix l'absorció lenta d'aquests hidrats i insoluble que facilita el trànsit intestinal. La dita popular ser eixerit com un pèsol es deu a què els pèsols són rics en vitamines del grup B que són essencials perquè els nutrients arribin al sistema nerviós.